Tabara Navodari – Intre amintiri si realitate


Tabara de copii Navodari. Candva unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe litoralul romanesc a devenit in timp unul dintre cele mai dezolante ca aspect, lipsa intretinerii acestui loc superb ducand la vizualizarea unor imagini tulburatoare. Gunoaie aruncate peste tot, buruienile neplivite de ani intregi in unele locuri, trotuarele (sau mai bine zis ce a ramas din ele) crapate si pline la randul lor de buruieni, cladiri cu pereti scorojiti, barele din metal ruginite, si sediul salvamarilor gata sa se prabuseasca sub propria greutate, ajutat de timp si nepasarea oamenilor ce ar trebui sa se ocupe de ea.
E trist sa vezi cea mai mare tabara de copii din Europa (nu e o gluma, e fapt verificat) in care puteau veni pana la 20.000 de tineri pe timpul vacantei de vara parasita, in ruina. Singurele semne care se mai pot citi acolo sunt cele cu “Teren de vanzare”. Niciodata romanul nu s-a gandit mai departe de propria generatie. Poate maxim la urmatoarea, dar atat.  Pacat.
In spatele fostei cantine unde mancau cei cazati pe timpul cand era populata tabara este acum si ea o ruina in spatele careia se afla o adevarata groapa de gunoi “mascata” de un perete si o poarta ce a fost stricata de mult de huligani. Cum treci de acea poarta (jumatate de fapt) iti apare in fata o imagine mai mult decat dezolante.. chiar tulburatoare : cioburi, sticle goale scaune rupte, jocuri mecanice stricate, capace de WC.. toate aruncate la un loc, unele peste altele, iar pe fundal pereti nevaruiti si cu geamuri sparte a cantinei..
Totul a culminat in Iulie 2007 cand Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica Constanta a inchis tabara dupa ce s-au prezentat la Spitalul de Boli Infectioase Constanta cu o infectie dubla : Salmonella si o tulpina de Escherichia Coli, ca urmare a manevrarii alimentelor fara a pastra conditiile si normele de igiena, angajatii cantinei fiind purtatori ai virusului, la patru dintre ei confirmandu-se prezenta Salmonellei iar la unul dintre ei prezenta unei infectii stafilococice. Asadar activitatea Taberei fiind suspendata prin ordinul ministrului Sanatarii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, amendand in acelasi timp sefii cu suma de 7.500 RON.
Desi s-au facut unele “reparatii si lucrari de intretinere” la momentul respectiv, au fost lasate balta imediat dupa ce a fost reprimita Autorizatia de functionare, pana in ziua de astazi si nici nu cred ca va mai fi readusa vreodata la puterea si capacitatea ei initiala.
Ultima “capodopera” reusita ca sa starpeasca la propriu turismul in zona este groapa de deseuri radioactive care se intentioneaza a fi construita la numai 3 km de Tabara.
Acestea fiind spuse va las in compania fotografiilor facute in urma cu 3-4 zile.

Sursa foto : Nenorocitul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: