Muzica si muzicanti part II


Astazi o sa vorbesc despre rapp si hip-hop (una din multele postari de acum incolo despre asta) si o sa incep cu unele dintre cele mai cunoscute trupe din “epoca de aur” a rapp-ului.

Nu voi incepe cu Tupac Shakur cum v-ati astepta toti ci o sa incep cu o trupa la fel de cunoscuta si anume N.W.A. – Niggaz With Attitude, trupa formata in Compton, un oras in California, trupa considerata a fi printre “parintii” gangsta-rapp-ului, fiind destul de controversati pentru natura versurilor explicite.

Totusi, desi au fost destul de exclusi de la posturile de radio au reusit sa-si vanda albumele in peste 9 milioane de exemplare numai in Statele Unite ale Americii.

Grupul format din Dr. Dre, Easy-E, Ice Cube, Arabian Prince, DJ Yella si Mc Ren mai apoi a fost format la initiativa lui Easy-E, un fost dealer de droguri.

In 1988 trupa lanseaza albumul Straight Outta Compton, ce continea printre altele trei melodii prin care se protesta la adresa brutalitatii politiei impotriva tinerilor de culoare din Compton ( Straight Outta Compton, Gangsta Gangsta si Fuck tha Police”, negativele pentru acest album fiind realizate de Dj Yella si Dr. Dre iar majoritatea versurilo de Ice Cube si MC Ren.

In 1990 Ice Cube paraseste grupul dupa ce se saturase sa scrie majoritatea versurilor, dupa spusele sale 45% din “Straight Outta Compton” fiind scris de el, fara ca sa primeasca bani dupa contributia adusa grupului asa ca isi scoate albumul de debut solo ” Amerikkka`s Most Wanted” fara a pomeni de fostii colegi de trupa, el fiind in schimb pomenit de acestia in versurile “We started with five, but yo, one couldn’t take it. So now it’s four, cuz the fifth couldn’t make it.” , How the fuck you think a rapper lasts/With your ass sayin’ shit, that was said in the past/Yo, be original, your shit is sloppy/Get off the dick, you motherfucking carbon-copy.” and “we started out with too much cargo/so I’m glad we got rid of Benedict Arnold, yo.si versurile lui MC Ren : “When we see yo’ ass, we gon’ cut yo’ hair off and fuck you with a broomstick. Think about it, punk muthafucka! .

Ice Cube le-a raspuns acestora pe al doilea album soloI started off with too much cargo, droped four Niggaz and now I`m making all dough“.

Dupa ce in 1991 N.W.A. a lansat ultimul album Dr. Dre, a plecat la Death Row Records pentru ca Easy-E oprea din banii din concerte si drepturi de publicare, o noua rivalitate aparand astfel. Dr. Dre a inceput “razboiul”, insultandu-l pe Easy-E pe “Fuck with Dre Day” si “The Chronic”. Easy-E raspunde la randul sau in 1993 cu melodiile ” Real Muthapukking G” si “It`s on” unde il numeste pe Dre “a she thang”, in videoclipul de la ” Real Muthapukking G” chiar aparand fotografii cu Dr. Dre machiat, de pe timpurile cand Dre era in timpul “World Class Wreckin` Cru” cand o astfel de moda era pe stilul Elecro-hop-ului de pe Coasta de Vest.

Totusi dupa ce a Easy-E a murit de SIDA, Dr. Dre si Ice Cube si-au modificat sentimentele pentru fostul prieten pe melodiile “Chin Check” , “What`s the difference” , “Hello” si “Growning up”.

Se spune ca in 2010 vor incepe filmarile la filmul care sa redea “viata” grupului Niggaz With Attitude, producatorii incercand sa il convinga pe Curtis Hanson – regizorul filmului “8 Mile” – pentru a regiza filmul si pe Lil Easy-E (fiul lui Easy-E) si pe Shea (fiul lui Ice Cube) pentru a juca rolul parintilor lor, de productia filmului ocupandu-se, printre altii Dr. Dre, Ice Cube si vaduva lui Easy-E, Tomica Wright. Doar Mc Ren si Dj Yella nu au declarat nimic despre film si daca vor avea sau nu de-a face cu producerea sa.

Iata cateva dintre melodiile grupului si cateva dintre cele despre care am vorbit in aceasta postare.

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by Luiza on November 7, 2010 at 8:49 pm

    Imi place, interesant ..dupa cum se vede m-am apucat sa iti citesc blogul [ :)) ] dak mai ai postari de genul o sa fie o placere 😀

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: