Orgoliul.. :|


Astazi am gasit doua articole foarte interesante legate de orgoliu pe care am decis sa le postez si aici, in caz ca intereseaza si pe altcineva acest subiect :

Primul articol este de pe blog-ul lui Tudor Chirila si suna cam asa :

Eu si orgoliul meu. Smooth talk

Astazi, pe aeroport, am stat de vorba cu Orgoliul Meu. Ineficient ca de fiecare data, fireste…

Orgoliul meu: – Mi-e foame, da-mi sa mananc ceva…
Eu: – Ti-am dat si mai devreme… nu ti-e de ajuns…
O.M.: – Ha, trei ciozvarte de revolta si o injuratura? Eu nu ma hranesc cu asta mai baiatule… vreau jigniri si idei imposibile…
Eu: – Sunt obosit, crede-ma… nu pot sa muncesc doar ca sa-ti dau tie de mancare…
O.M. : – Du-te la femei… mmmm… acolo ma satur… mi-e foame de un esec care sa ma hraneasca bine…
Eu: – Nu pot, nu vreau… Te rog lasa-ma cateva zile… Rabda si tu de foame…
O.M.: – Esti mort fara mine…
Eu: – Poate, dar nu stiu cum e fara tine… Lasa-ma sa gust lumea singur…
O.M.: – Nimic nu merge fara mine… cine ti-a dat suturi in cur la greu? Cine te-a trezit din visele tale prostesti? Cine te face sa vrei mai mult? EU. Fara mine esti un animal.
Eu: – Nu ma lasi sa ma bucur de nimic din ce-mi dai. Esti crud si rau. Ma obosesti. Cine stapaneste astea doua picioare si doua maini? Eu sau tu?
O.M.: – In aparenta tu. In fapt, amandoi. Suntem inseparabili.
Eu: – As vrea sa te distrug.
O.M.: – Nu poti. Nimeni nu poate. Sunt al tau, cum tu esti al meu. Esti pervers si te minti cu gandul ca ti-e bine fara mine. Hai ca filozofam aiurea, da-mi ceva de mancare…
Eu: – Am sa invat sa iubesc cu Adevarat… asta te va ucide…
O.M.: – Vorbe mari, autori celebri… e greu sa mai fii original in ziua de azi… te vei iubi pe tine in toate, iar noi suntem inseparabili… ma vei iubi pe mine… sunt un pacat de moarte… am pus lumea in miscare.
Eu: – Sunt multi cei care te-au invins…
O.M.: – Sunt cativa cei care m-au invins…
Eu: – Vezi? Ti-am spus eu…
O.M.: – Stii cum au facut?
Eu: – Cum?
O.M.: – Au renuntat la tot… au spart toate oglinzile din viata lor… Tu ai prea multe oglinzi… Iar eu sunt peste tot… Vrei sa-ti spun un secret?
Eu: – Zi…
O.M.: – Mi-e scarba de tine, la fel cum tie ti-e scarba de mine…
Eu: – Atunci renunta Tu la mine…
O.M.: – Nu pot…
Eu: – De ce?
O.M.: – Esti singura mea oglinda… si-mi place atat de mult sa ma reflect…
Eu: – Te urasc…
O.M.: – Da-mi ceva de mancare… ”

In timp ce al doilea articol este scris de o anume domna Alina Bardas pentru Ziare.com si suna asa :

Orgoliu vs dragoste. Cine pe cine bate?

Dragostea inseamna sa treci dincolo de idei preconcepute, de prejudecati sau inhibitii, dincolo de orgolii sau egoism.

Si daca cel putin una din toate acestea inca mai persista, esecul sentimental este rasunator, ar spune unii mai idealisti.

Multi uita insa ca orgoliul face parte din personalitatea fiecarei persoane, ca este ceea ce partenerul tau trebuie sa accepte odata ce te-a vrut pe tine, dar toate astea inainte sa se treaca pragul spre orgoliu nefondat.

Daca ambitia aceasta depaseste pragul limita, daca partenerul nu cedeaza din motive nejustificabile, atunci un lucru este cert: nu vrei sa iti bati capul toata viata cu cineva incapabil sa acepte greselile si erorile umane. Nu-i asa?

Poate ca nu, poate ca vei incerca sa schimbi omul de langa tine, uitand ca acest lucru este in cele din urma o greseala ireparabila.

Si ajungi atunci sa te intrebi ce ucide dragostea? Orgoliul sau dorinta de a-ti controla si modela partenerul?

Se spune in general ca orgoliul masculin este de necombatut, insa femeile au ajuns in timp sa-si creeze propriile reguli din limitele carora nu doresc sub nicio forma sa se sustraga. Dragostea se transforma treptat in batalia dintre sexe, in cine ies la suprafata intr-o cearta in cuplu. Si nu conteaza mijloacele atat timp cat ai orgoliul ranit.

Sa fie adevarat ca in dragoste si in razboi este totul posibil? Dar nu in raboiul orgoliilor, caci focul dragostei se tranforma in incendiul mintii.

In cele din urma orgoliul devine o masca sub care fiecare se ascunde atunci cand nu crede ca poate sa duca la bun sfarsit investia sentimentala.

“Ne-am certat, el trebuie sa ma sune primul, doar e barbat”, tipa strategic orgoliul feminin. Pentru ca nici sexul masculin nu se lasa mai prejos, ce ziceti de un “ea a gresit, este femeie, trebuie sa fie mai umila”?

Sunt replici cunoscute, analizate, care au facut subiectul unor promisiuni si, nu in cele din urma, sunt rezultatul unor orgolii.

Ce iese in lupta dintre doua orgolii? In cel mai bun caz nimic, iar in cel mai rau o despartire. Cine iese castigat? Cel care reuseste sa joace cel mai bine rolul nepasatorului sarcastic.

Si atunci te intrebi, oare este intr-adevar dragostea singura care anuleaza toate orgoliile si prejudecatile sau e doar o iluzie?

Cert este ca, oricat ai incerca, este aproape imposibil sa nu-ti ranesti niciodata partenerul cu un cuvant spus la manie, cu o decizie luata in mod egoist sau cu orgoliile tale. Si atunci nu iti ramane decat sa lupti, sa speri si sa iubesti! “

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by same nina on August 19, 2010 at 3:27 pm

    ala nu era orgoliul lui era prietenul lui imaginar hahahaha…..chirila asta! a fost si el odata si nu-i vine sa creada ca nu mai e

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: